Vaatproblemen bij wielrenners

Bij wielrennen, schaatsen en triathlon komen beenklachten bestaande uit pijn, een machteloos gevoel en/of kramp in de benen vaak voor. Dit kan komen door een bloedvatprobleem. Vaak wordt dat niet of te laat ontdekt. Dit komt omdat hiervoor gespecialiseerde diagnostiek en behandeling nodig is. Dr. Goof Schep, sportarts in Máxima Medisch Centrum, is de Nederlandse specialist op dit gebied. Hij heeft daarom ‘een self-check’ ontwikkeld. Hiermee wordt de kans dat een bloedvatprobleem oorzaak is van uw klachten bepaald. Vervolgens krijgt u advies krijgt bij wie u het beste hulp kunt vragen.

Oorzaak

Vaatproblemen bij wielrenners worden veroorzaakt door de gebogen positie op de fiets. Het probleem komt echter ook voor bij schaatsers en triatleten. Door de vele omwenteling kan de bekkenslagader een ‘knik’ maken. Vergelijk het met een tuinslang die je steeds op hetzelfde punt buigt: eenmaal geknikt, zal de slagader bij iedere zware inspanning op hetzelfde punt afknikken. Dit leidt op den duur tot schade aan die slagader en zorgt bij zware inspanning tot problemen in de bloedtoevoer. Een slechte doorstroming van het bloed in de slagader leidt tot een zuurstoftekort in de beenspieren en daarmee tot snellere verzuring.

Bekijk de video

Klachten/Signalen

Sporters met bloedvatproblemen ervaren een gevoel van verzuring in (één van) de benen bij zware inspanning of in diepe zit. Kenmerkend is ook dat het ene been sneller verzuurt dan het andere. De klachten verdwijnen bijna altijd na een paar minuten rust en kunnen bij hard fietsen vaak in een paar minuten worden opgewekt.

Onderzoek

Een scala aan onderzoeken is nodig om vast te kunnen stellen of de klachten van een sporter veroorzaakt worden door een afknelling van de bekkenslagader. Sportarts dr. Schep heeft zich gespecialiseerd in dit onderzoek. Als een sporter met een verdenking van een vaatprobleem zich meldt bij dr. Schep, volgt eerst een telefonisch intakegesprek. Mochten de klachten op een mogelijk afknelling van de bekkenslagader wijzen, dan kan verder onderzoek uitsluitsel geven.

Selfcheck

Ben je een wielrenner die veel fietst en kampt met bovengenoemde klachten? Doe dan hier de selfcheck. Aan de hand van een aantal eenvoudige vragen krijg je een inschatting van de kans dat een bloedvatprobleem de oorzaak is en geeft je advies bij wie je terecht kunt met je klachten.

 

Doe de selfcheck

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Polikliniek Sportgeneeskunde

(040) 888 60 40

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving

E-mail

Stuur een bericht

Bezoekadres

route 205 (via de zij-ingang)

De Run 4600

5500 MB Veldhoven